Waarom maaltijdcheques kiezen?

Ze zijn het favoriete extralegale voordeel der Belgen! Logisch: maaltijdcheques zijn het meest eenvoudige en meest voordelige middel voor je medewerkers om van kwalitatieve voeding te genieten door hun koopkracht te verhogen.

100 %

vrijgesteld van sociale lasten

Tot € 160

netto per maand per medewerker

+ 20.000

buurtwinkels, supermarkten en restaurants

Voordelen voor jou en je medewerkers

✔ FISCAAL VOORDELIG

100% vrijgesteld van sociale lasten en fiscale aftrekbaarheid van € 2 per cheque: een besparing tot 56% in vergelijking met een loonsverhoging. 100% netto voor je medewerkers.

1 MAALTIJDCHEQUE PER GEPRESTEERDE DAG

Elke gepresteerde dag geeft recht op een maaltijdcheque: een efficiënte manier om absenteïsme te bestrijden.

✔ HET RUIMSTE PARTNERNETWERK

Met meer dan 20 000 grootwarenhuizen, buurtwinkels, snacks en restaurants, opent Lunch Pass de deuren van het grootste Belgische netwerk!

✔ FLEXIBILITEIT VAN HET BEDRAG

Bepaal zelf de waarde van Lunch Pass van je medewerkers. Verander je van mening en wil je ze verhogen tot € 8 per maaltijdcheque? Dat kan!

✔ VOOR IEDEREEN BESCHIKBAAR

"Bedienden, arbeiders, bedrijfsleiders of zelfstandigen met of zonder personeel: Lunch Pass is voor iedereen beschikbaar!"

✔ EEN CUMULEERBAAR EXTRALEGAAL VOORDEEL

Combineer Lunch Pass met andere extralegale voordelen: onze Eco Pass, Cadeau Pass en Sport & Culture Pass.

Als UNIZO lid ontvang je 68% korting in 4 simpele stappen

1. Doe de simulatie

Bereken je voordeel met de maaltijdcheque dankzij onze online tool.

2. Word UNIZO-lid

Word UNIZO-lid om je korting te ontvangen. Bereken op deze pagina alvast je voordeel als lid.

3. Plaats je eerste bestelling

Plaats je eerste bestelling op het volledig digitale e-commerce platform van Sodexo. Daarna ontvang je een e- mail met de toegangsgegevens voor je MySodexo-klantenzone met de instructies om je bestelling te plaatsen.

4. Ontvangst van de kaarten

Je ontvangt je nieuwe kaarten. Je maaltijdcheques worden binnen 3 tot 5 werkdagen op de Sodexo Card geplaatst.

Sodexo Card mockup

De wetgeving rond maaltijdcheques

Tot € 8/dag/maaltijdcheque (met een maximale deelname van € 6,91 voor de werkgever en een bijdrage van minstens € 1,09 voor de medewerker).

€ 2/maaltijdcheque zijn fiscaal aftrekbaar.

De maaltijdcheques zijn 1 jaar geldig.

De toekenning moet vastgelegd zijn in een individuele of collectieve arbeidsovereenkomst.

Het aantal toegekende maaltijdcheques moet op de loonbrief van de medewerker vermeld staan.

De antwoorden op je vragen

Kan een zelfstandige bedrijfsleider maaltijdcheques ontvangen?

  • Zelfstandigen moeten aan twee voorwaarden voldoen om gebruik te kunnen maken van maaltijdcheques, nl. 1) zelfstandige in vennootschap zijn en 2) een individuele arbeidsovereenkomst ondertekenen.

Zijn Belgische maaltijdcheques geldig in het buitenland?

  • Neen. De Belgische maaltijdcheques zijn onderworpen aan de Belgische wetgeving, die bepaalt dat ze alleen in België mogen worden gebruikt.

Kan ik een maaltijdcheque combineren met mijn uitgaven of restaurantkosten voor dezelfde dag?

  • Ja, het is mogelijk om maaltijdcheques te combineren met de terugbetaling van je uitgaven of restaurantkosten. De regels zijn echter afhankelijk van de wijze waarop de terugbetaling wordt uitgevoerd. Maar je wint er sowieso bij, op alle fronten!
  • Vergoedt het bedrijf je de kosten van daadwerkelijke restaurants?
  • De werkgeversbijdrage van de maaltijdcheque moet dan in mindering worden gebracht op de vergoeding van de restaurantkosten van de betreffende dag. Een voorbeeld: in het geval van een maaltijdcheque van € 8 moet je € 6,91 opnemen van je onkostennota.
  • Heeft de onderneming gekozen voor een terugbetaling van de vaste kosten?
  • Als je werkdag langer dan 8 uur duurt, is het mogelijk om deze te combineren met een maaltijdcheque.

Ben ik verplicht om maaltijdcheques aan al mijn personeelsleden aan te bieden?

  • Maaltijdcheques zijn een sociaal voordeel en dus per definitie een collectief voordeel. Dat betekent dat alle leden van eenzelfde personeelscategorie recht moeten hebben op hetzelfde voordeel. Deze personeelscategorieën moeten bepaald worden op basis van een objectief criterium (bijvoorbeeld: statuut van de werknemers, anciënniteit, kantoor- of wegpersoneel, enz.) Deze categorieën zijn niet vastgelegd in wettelijke bepalingen. Het is aan de werkgever om deze te bepalen. Hij moet ze kunnen verantwoorden bij een inspectie.
  • In ieder geval mag de toekenning van maaltijdcheques nooit discriminerend zijn, of het nu gaat om de duur van de arbeidstijd, de duur van de arbeidsovereenkomst, het geslacht van de werknemers, enz.

De informatie die op dit formulier wordt verzameld, wordt door Sodexo Pass Belgium en UNIZO VZW opgeslagen in een computerbestand om je de gevraagde inhoud toe te sturen en je andere inhoud aan te bieden die door Sodexo Pass Belgium wordt geproduceerd. Ze worden 3 jaar bewaard en zijn bestemd voor de teams van Sodexo Pass Belgium en UNIZO vzw en haar erkende onderaannemers.


In overeenstemming met de wet "op de bescherming van persoonsgegevens" heb je het recht om je persoonsgegevens kosteloos in te zien, te corrigeren, te verwijderen, te beperken, te verwerken en door te geven. Voor meer informatie kan je het tabblad "privacybeleid" op onze websites www.sodexo.be en www.unizo.be raadplegen.

Copyright 2020 UNIZO vzw, Willebroekkaai 37, 1000 Brussel, 0410.337.219, RPR Brussel